w dniu
edukacja
prawo
profilaktyka
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Próg nerkowy to sytuacja w której dochodzi do przekroczenia ilości danej substancji tzw wartości granicznej znajdującej się w osoczu krwi. Powoduje to przedostanie się danej substancji (składnika) do moczu. Przyczyn cukru (glukozy) w moczu jest wiele ale dla osoby chorej na cukrzycę najważniejsze to:
Cukier w moczu - przyczyny
- cukrzyca typu 1
- cukrzyca. typ 2
- zły metabolizm węglowodanów
- patologia kanalików nerkowych
- stres
- ciąża
- zwiększona aktywność fizyczna
Nerka - główny narząd wydalania toksyn utrzymuje stały poziom glukozy we krwi z powodu jej odwrotnej absorpcji z pierwotnego moczu, który przechodzi przez tzw kanaliki nerkowe. W prawidłowych warunkach glukoza w moczu nie występuje. Pojawia się kiedy stężenie cukru w moczu przekracza próg nerkowy.
Próg nerkowy dla glukozy wynosi 160 mg/dl (zgodnie z aktualnymi wytycznymi). Kiedy cukier przekroczy w/w poziom we krwi następuje wydalanie nadwyżki glukozy wraz z moczem. Zdarzają się przypadki, gdzie glukoza w moczu pojawi się dopiero przy 200 mg/dl. Jest to uwarunkowane cechami osobniczymi i należy podchodzić do badań bardzo indywidualnie. Jeśli poziom cukru zaczyna rosnąć wówczas kanaliki nerkowe tracą zdolność do podtrzymywania go z pierwotnego moczu. Prowadzi to do wydalania go wraz z przefiltrowanym moczem.
Próg nerkowy – badanie.
Badanie poziomu glikemii wykonuje się co 30 minut z równoczesnym określeniem stężenia glukozy w oddawanym moczu.
Interpretacja badania:
1. obecność glukozy w moczu wraz ze spadkiem stężenie glikemii - poziom progu nerkowego określa się kiedy glukoza przestanie występować w moczu.
2. poziom glukozy we krwi wzrasta z brakiem glukozy w moczu - poziom progu nerkowego określamy kiedy pojawi się glukoza w moczu.
Interpretacja badań:
1. glukoza 0 ; ketony 0 ; wynik dobry
2. glukoza + ; ketony 0 ; za dużo glukozy (należy skorygować dawkę insuliny tzw korekta)
3. glukoza + ; ketony + ; za mała ilość insuliny (należy skorygować insulinę bazową i/lub do posiłku)
4. glukoza 0 ; ketony + ; tzw zakwaszenie (skorygować ilość jedzenia)